Учебната 2023/2024 година ще даде възможност на над 3 700 пловдивски

...
Учебната 2023/2024 година ще даде възможност на над 3 700 пловдивски
Коментари Харесай

Още 150 паралелки ще работят по модела 1:1 през новата учебна година в Пловдив

Учебната 2023/2024 година ще даде опция на над 3 700 пловдивски възпитаници от 150 паралелки да употребяват персонални компютри за обучение по модела 1:1, който е стандарт за работа в учебните заведения в редица страни в Европа и се наложи като сполучлива политика в Пловдив през последните години, оповестиха от Общината.

Училищата са подкрепени от двете общинските стратегии, които годишно обезпечават средства за рационализация на образователния развой в общинските учебни заведения и покачват цифровите компетентности в областта на образованието.

Към тях от тази година се прибавя и новата идея на Министерството на образованието и науката (МОН) за създаване на STEM центрове във всяко училище по мащабния план към Плана за възобновяване и резистентност. Предвидените средства за пловдивските общински учебни заведения са 19 028 400 лева

За единадесета поредна година Община Пловдив обезпечава от бюджета средства за рационализация на образователния развой. Тази година близо 400 хиляди лева ще получат 16 общински учебни заведения з а съоръжение на профилирани кабинети и откриване на нови паралелки „ Едно към едно “.

„ Интересът към осъвременяване методите на преподаване и основаването на новаторски просветителни практики от ден на ден набира скорост, което никога не отхвърля така наречен „ класическо ” преподаване.

Факт е обаче, че съгласно данни на Организация на обединените нации в днешния съвременен свят над 70% от работните места изискват работа с комютър “, споделя зам.-кметът Стефан Стоянов. Според него учителите в Пловдив са на извънредно високо равнище и доста от нововъведенията в просветителния бранш стартират от Пловдив.

Повишаването на цифровите компетентности в областта на образованието се подкрепят и по друга общинска стратегия, почнала през 2017-а година. Тази година 60 хиляди лева от нея са получили 16 детски градини и 9 учебни заведения, по която ще бъдат подготвени близо 600 представители от просветителните институции и сертифицирани 50 учители за Google Certified Educator.

В резултат от дейностите по стратегиите, с изключение на увеличението на броя на паралелките, учащи се по модела 1:1, се усилват и Google референтните учебни заведения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР